Shkencëtarët po prodhojnë domate djegëse

Shkencëtarët po prodhojnë domate djegëse

Domatet mund të modifikohen gjenetikisht për të prodhuar varietete me spec djegës.

Shkencëtarët besojnë se është e mundur të merren gjenet e domates për ta bërë atë të prodhojë kapsaicinoide, të cilat japin përgjegjëse për shijen djegëse të specit.

Në një artikull në revistën “Trendet” në Shkencën e Bimëve, hulumtuesit nga Universiteti Federal i Viçosës në Brazil thanë se teknikat e fundit të redaktimit të gjeneve treguan premtime pozitive.

“Inxhinierimi i rrugës gjenetike kapsaicinoide në domate do ta bënte më të lehtë dhe më të lirë për të prodhuar këtë kompleks shijesh, e cili ka aplikime shumë interesante”, tha autori i gazetës Agustin Zsögön, përcjell GSh.

Qëllimi i modifikimit nuk do të ishte t’i jepnin domates aromë në supermarkete, por të prodhonim më shumë kapsaicinoide në masë. Substanca djgëse ka shumë veti të dobishme ushqyese dhe antibiotike dhe gjendet tek çdo gjë.

 

COMMENTS

COVID-19 Statistika

Këtu i keni informatat e fundit lidhur me pandeminë COVID-19