SHBA “merr mësim” nga ministri Endrit Shala i vendos taksë 25% eksportit Kinezë

SHBA “merr mësim” nga ministri Endrit Shala i vendos taksë 25% eksportit Kinezë

Në Kosovë me kërkesën e Ministrit të Tregtisë dhe Industrisë, Endrit Shala, Qeveria e Kosovës vendosi taksë 10% e cila shum shpejt u bë 100% për mallrat serbe të cilat hynë në Kosovë, pothuajse të njejtën gjë bënë edhe Stetet e Bashkuara të Amerikës karshi Kinës, shkruan Gazeta Lajm

Kanë eskaluar raportet tregtare mes Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Kinës. SHBA kishte rritur tarifat përmbi përmbi prodhimet kineze disa orë pasi negociatat në Washington dështuan.

Tarifat e prodhimeve të eksportuara nga Kina në SHBA janë rritur prej 10% në 25% dhe kanë hyrë në fuqi prej të premtes në orën 00.01 të mëngjesit.

Qeveria kineze ka shprehur shqetësimin e saj për këto zhvillime dhe ka thënë se do të marrë masat e duhura për të u përgjigjur.

“Shpresojmë që Shtetet e Bashkuara do arrijnë një kompromis, dhe do punojnë me ne për të zgjidhur çështjet ekzistuese përmes bashkpunimit dhe konsultimit.”, tha një zëdhënës i ministrisë të tregtisë së Kinës. Ministria nuk specifikoi se si do të përgjigjej.

Administrata e Trump ka marrë vendim që të vendosë taksa përmbi eksportet kineze pasi që kishet akuzuar Kinën për mos përmbushje të përgjegjësive që kanë dalë nga negociatat.

Trump ka akuzuar vazhdimisht Kinën për praktika të padrejta të tregtisë.

Negociatat kanë për qëllim që të zgjedhin këto mosmarrëveshje që kanë dëmtuar eksportet kineze, dhe në të njetën kohë kanë dëmtuar disa kompani të SHBA’së dhe kanë ndaluar rritjen globale të ekonomisë prej që kanë filluar mosmarrëveshjet në muajin korrik të vitit të kaluar. /lajm.net

 

COMMENTS

COVID-19 Statistika

Këtu i keni informatat e fundit lidhur me pandeminë COVID-19