Serbia mund të ndëshkohet pas mosmarrëveshjes me Kosovën që ngadalëson orët e Evropës përsëri

Serbia mund të ndëshkohet pas mosmarrëveshjes me Kosovën që ngadalëson orët e Evropës përsëri

Lobi i rrjetit të energjisë elektrike ENTSO-E, ka paralajmëruar të hënën, se mund ta pezullojë Serbinë nëse nuk e zgjidh shpejt një mosmarrëveshje me Kosovën, e cila ka bërë që përsëri disa orë dixhitale në kontinent të veprojnë ngadalshëm.

Rrjeti Europian i Operatorëve të Sistemit të Transmisionit të Energjisë Elektrike (ENTSO-E), i cili grupon operatorët e rrjetit nga 26 vende, tha se orët digjitale në të gjithë Evropën që përdorin frekuencën e rrjetit për të mbajtur kohën, të tilla si ato në mikrovalë dhe radiot e orës, kanë shkuar një minutë mbrapa, për shkak të rënies së frekuencës në rrjetin e transmisionit të Europës kontinentale.

Më herët, gjatë këtij viti, një mungesë pushteti në Kosovë, të cilën operatori i rrjetit serb EMS nuk arriti të kompensojë, ngadalësoi ato orë po aq sa gjashtë minuta.

Me motin e ngrohtë në Evropë, kërkesa për energji në të gjithë kontinentin mund të rritet, dhe devijimi i frekuencës mund të zgjerohet.

“Rënie e frekuencave ndodhin dhe mekanizmat e solidaritetit ekzistojnë, por çështja Kosovë-Serbi është e re,” tha zëdhënësja e ENTSO-së Claire Camus në një përgjigje me email për pyetjet e Reuters, duke e quajtur atë një çështje politike që kërkonte një zgjidhje politike.

“ENTSO-E mund të shikojë mundësitë për të pezulluar anëtarësimin e EMS”, tha ajo.

Për të pakësuar ndikimin mbi konsumatorët, operatorët evropianë të rrjetit ranë dakord në mars për të injektuar energji elektrike të humbur në rrjetin e përbashkët dhe për të rivendosur frekuencën.

Skema e kompensimit është ende në vazhdim por operatorët ranë dakord se ata nuk do të toleronin një devijim të kohës në rrjet për më shumë se 60 sekonda, tha Camus për Reuters.

Operatorët e rrjetit serb dhe kosovar nuk ishin menjëherë në dispozicion për të komentuar. KOSTT i Kosovës ka aplikuar për anëtarësim në ENTSO-E, por Serbia po e pengon aplikimin.

 

 

COMMENTS