Goditja më vdekjeprurëse: Si po shemben në mënyrë të pazakontë alpet në Evropë

Goditja më vdekjeprurëse: Si po shemben në mënyrë të pazakontë alpet në Evropë

Ndërsa akullnajat e Zvicrës shkrihen, rrëshqitjet e rrezikshme bëhen më të mundshme dhe qytetet detyrohen të jetojnë nën një kërcënim ekzistencial.

Zhurma e rrufeshme nëpër Bregaglia në Zvicër muajin e kaluar ishte e njohur për banorët e saj. Edhe një herë, shkëmbinjtë po binin nga faqja e malit Piz Cengalo.

“Ju e dëgjoni dhe e dini menjëherë se çfarë është. Atëherë ju shihni të gjithë pluhurin, “thotë Fernando Giovanoli, nënkryetari i komunës. Ai i pa rrëshqitjet e shumta nga shtëpia e tij malore përballë malit. Njerëzit kanë jetuar në luginë për më shumë se 1.000 vjet, por kohët e fundit, rrëshqitjet e gurëve janë bërë më të shpeshta, madje edhe fatale.

Në të gjithë Zvicrën, raportet për rrëshqitje të tilla janë duke u mbledhur. Në disa raste janë duke bllokuar rrugët, në të tjera kanë shkatërruar infrastrukturën. Në ngjarjet më katastrofike, miliona ton kub shkëmb kanë shkatërruar malet dhe dëmtuar turizmin. Javën e kaluar në Alpet italiane, autoritetet mbyllën rrugët dhe evakuuan banorët pas paralajmërimeve se një pjesë e madhe e akullnajës Planpincieux ishte në rrezik të shembjes.

Për autoritetet zvicerane, këto rrëshqitje gjithnjë e më të zakonshme paraqesin një sfidë të madhe. Ndërsa ngrohja globale shkrin akullnajat e shumta në Alpet Zvicerane duke shkrirë tokën e saj, katastrofat natyrore të lidhura bëhen më të mundshme. Ajo që është e pamundur të tregohet është kur ose ku do të ndodhë katastrofa tjetër.

Peng Cengalo është një shembull. Edhe pse ekspertët po vëzhgonin me vëmendje lëvizjen në mal, ata nuk mund të tregonin sesa e dëmshme do të ishte ajo rrëshqitje që ra në gusht 2017. Një mëngjes, mbi 100 banorë të fshatit të çuditshëm të Bondo dëgjuan zhurmën. Në çast, ata duhej të linin gjërat e tyre dhe të iknin.

Më shumë se 3 milion metra kub shkëmb zbritën nga Piz Cengalo, duke vrarë tetë alpinistë. Shkëmbinjtë rrëshqitës më pas shkaktuan rrëshqitje masive që gërmuan poshtë luginës dhe përmbytën fshatin.

“Asnjëherë nuk kemi menduar se do të zhvendosemi për katër muaj, se do të zgjasë kaq shumë kohë për t’u rikthyer,” thotë Manuela Marazzi, e cila ishte duke hekurosur këmisha kur mali u shemb. Përballë shtëpisë së saj, një shkëmb me madhësi automjeti i gdhendur që ra atë ditë shërben si përkujtim, një nga mijëra që ranë në luginë. Dy vjet më vonë, transmetuesit e energjisë elektrike dhe tubat ujit janë akoma të përkohshme. Një pjesë e dyqanit të marangozëve, punëdhënësi më i madh në fshatin e vogël, është ende i mbyllur. Trupat e udhëtarëve mbeten në mal.

Ishte goditja më vdekjeprurëse, dhe megjithëse shkaku i saktë nuk është përcaktuar ende, shkencëtarët thonë se një tjetër shkëmb 3 milion kub në Piz Cengalo janë aq të paqëndrueshëm sa mund të bien në çdo moment.

Por Bondo është i përgatitur. “Giovanoli” tregon për një pajisje që mat nivelin e ujit. Nëse bymehet në një nivel të rrezikshëm, katër sirena do të paralajmërojnë banorët të evakuohen dhe trafiku do të ndalohet nga hyrja. Janë instaluar edhe një radar dhe një stacion sizmik. Sidoqoftë, për shumicën e Alpeve, nuk ka alarme ose monitorues të lëvizjes.

 

COMMENTS

COVID-19 Statistika

Këtu i keni informatat e fundit lidhur me pandeminë COVID-19