Gjashtë orë rrugë për provimin e pranimit në universitet

Gjashtë orë rrugë për provimin e pranimit në universitet

Luftimet në qytetin port të Hodeidah në Jemen ka detyruar rreth 2.000 nxënës të shkollave të mesme të ikin në kryeqytet, për t’iu nënshtruar provimeve të pranimit në universitet.

Ata kanë kryer një udhëtim prej rreth gjashtë orësh përgjatë një rruge malore, të kërcënuar edhe nga minat tokësore dhe bombardimet ajrore.

Djemtë dhe vajzat filluan të mbërrinin më 21 qershor për provimet e hyrjes në universitet, duke lënë Hodeidah për shkak të një beteje që filloi më 12 qershor midis rebelëve Houthi të përafruar me Iranin dhe një koalicion të udhëhequr nga Arabia Saudite.

“Ne ishim të qetë në qytetin tonë në Hodeidah, të relaksuar dhe nuk mendonim për luftën, që rezultoi një befasi dhe na detyroi të kalonim në Sanaa. Lufta preku jetesën tonë, arsimimin dhe gjithçka tjetër”, shprehet një nga maturantët.

Studentët tani po qëndrojnë në shkolla ose me miqtë dhe të afërmit dhe pritja e tyre është një shembull se si autoritetet Houthi po përpiqen të lehtësojnë frustrimet sociale në territorin që ata kontrollojnë.

“Ne kemi marrë pothuajse 2,000 studentë (nga Hodeidah) që u shpërndanë nëpër shkollat e Sanaas dhe në shkolla të tjera afër qytetit. Ne kemi ofruar të gjithë ndihmën e nevojshme për studentët e zhvendosur”, tha Ali Al Saqaf, një zyrtar nga Amanat al- Provincën Asimah që përfshin kryeqytetin.

Beteja Hodeidah është më e madhe në luftën trevjeçare dhe Kombet e Bashkuara kanë frikë se rrezikon të shkaktojë zi buke në një vend ku rreth 8.4 milionë njerëz rrezikojnë urinë.

Beteja është qetësuar javën e fundit, por mijëra njerëz kanë ikur dhe shumë të tjerë mbeten të bllokuar për shkak të minave tokësore.

 

COMMENTS